læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder

Vi er en ordblindeefterskole, der underviser unge ordblinde, og unge med specifikke læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder samt stavevanskeligheder.

Alle elever bliver testet i dansk, matematik og engelsk i introugen. Herefter bliver 9. klasse-eleverne fordelt på tre hold, hvor der undervises på fagligt niveau. Vi benytter to-lærer-systemet i dansk og matematik.

10. klasse-eleverne fordeles på to små hold (12-17 elever), hvor der er to lærere tilknyttet med henblik på at imødekomme deres skrivevanskeligheder og læsevanskeligheder. Vi underviser fra 8. til 11. klassetrin, men vi optager kun et begrænset antal elever til 8. klasse.

Alle skolens elever har udfordringer i forbindelse med skrivevanskeligheder og læsevanskeligheder, men vores dygtige og specialuddannede lærere er vant til at tage udgangspunkt i den enkelte elevs faglige udfordringer i forbindelse med elevens vanskeligheder.

Et ophold på en ordblindeefterskole kan afhjælpe skrivevanskeligheder og læsevanskeligheder. Vi kan ikke udøve mirakler, for man kan tvinge hesten hen til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke. Vi kan give eleven mere selvtillid og større tro på, at han eller hun kan, såfremt eleven selv vil og er villig til at lægge en solid arbejdsindsats.

Et år på Solbakken betyder:

• To lærere på hvert hold
  • Specialuddannede og engagerede lærere
  • ​Gode kammerater, mere selvtillid og en fornyet tro på fremtiden
  • Et år med faglig undervisning på små hold i dansk, engelsk og matematik
  • Et år med andre unge med de samme udfordringer og de samme erfaringer
  • ​Niveaudelt undervisning med fokus på skrivevanskeligheder og læsevanskeligheder

​Optagelse for unge med skrivevanskeligheder

Vi optager elever igennem hele skoleåret, hvilket vil sige inden skolestart. Optagelse sker igennem optagelsessamtaler, hvor vi drøfter de forskellige læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder. De fleste elever bliver visiteret gennem samtalerne, og det er kun elever, som tidligere er visiteret til mere end 9 timers specialundervisning, der skal optages via en PPR-erklæring fra den hjemlige kommune. Omkring to uger efter samtalen kommer der skriftlig besked om eventuel optagelse.

Man kan sagtens søge optagelse på skolen, selvom der ikke er orden i alle papirer eller tests. Du kan søge, hvis du mener, at dit barn har brug for undervisning på en ordblindeefterskole. Vi vurderer derefter, om dit barn passer ind i vores målgruppe for unge med læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder.

Du skal sende den første side af ansøgningsskemaet til os. Den næste side skal underskrives og sendes til dit barns nuværende skole. Medsend gerne relevant og nyere dokumentation for dit barns skolegang samt en ordblindetest. Du kan finde ansøgningsskemaet ved at klikke her

Afgangsprøver for unge med skrive- og læsevanskeligheder

Det kræver mindst 02 i dansk og matematik for at komme ind på de tekniske ungdomsuddannelser. Derfor tilbyder vi afgangsprøver til 10. og 11. klasse i disse fag for at imødekomme skrivevanskeligheder og læsevanskeligheder.

Undervisningen vil være prøveforberedende efter folkeskolens 10. klasse, men vil stadig foregå på små hold og med to lærere tilknyttet hvert fag. Dertil kommer specialundervisning i forhold til læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder.

Derudover går eleverne op til to terminsprøver, så de kan føle sig trygge ved situationen, når det bliver alvor.

De øvrige elever i dansk og matematik

De øvrige elever bliver inddelt på tre hold, hvor de undervises på fagligt niveau, herunder i forhold til deres læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder. De bliver med andre ord ikke placeret i forhold til alder eller forventet klassetrin. Disse hold er også små,

typisk 12-15 elever, og der er ligeledes to lærere tilknyttet.

En 10. klasseelev kan have så store læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder, at eleven er så faglig svag, at det ikke giver mening at give prøveforberedende undervisning i en af skolens to 10. klasser. Eleven kan derfor flyttes til et af skolens øvrige hold, men dette sker kun med accept af forældre og elev samt efter en samtale, fordi det kan få store konsekvenser i forhold til en ungdomsuddannelse.

Du kan kontakte os på 58 14 11 52 eller på forstander@efterskolensolbakken.dk.​